Kremlin opent jacht op Russische jetset na ‘naaktfeest’ in nachtclub Moskou

Een ‘naaktfeest’, georganiseerd door de Russische presentatrice Anastasia Ivleeva, heeft voor grote ophef gezorgd in Rusland. Op het feest, georganiseerd in de Mutabor-club in hoofdstad Moskou, verschenen genodigden in weinig verhullende kledij. Onder de aanwezigen waren popsterren, influencers en zelfs een voormalige presidentiële kandidaat, die zich allemaal netjes aan de kledingvoorschriften hielden en in sommige gevallen volledig naakt acte de présence gaven.

Het feestje zorgde voor grote beroering in de aartsconservatieve Russische politiek, die de lhbt-beweging vorige maand nog als „extremistisch” bestempelde. De federale toezichthouder op informatie en communicatie Roskomnadzor zei „tekenen van lhbt-propaganda” te hebben gezien op het feest en begon een online schoonmaak om te zorgen dat het beeldmateriaal het Russische publiek zo min mogelijk zou bereiken. Een rechtbank in Moskou oordeelde daarnaast dat het evenement „gericht was op het bevorderen van niet-traditionele seksuele relaties”.

Bij Mutabor, de nachtclub waar het feest plaatsvond, werd een dag later een inval gedaan. Nikolai Vasiliev, een Russische rapper wiens outfit op het feest bestond uit een paar sneakers en een sok over zijn geslachtsdeel, werd opgepakt en veroordeeld tot een celstraf van vijftien dagen vanwege „homopropaganda”, zo schrijft The Moscow Times. Hij plaatste een excuusvideo. „Ik steun de lhbt-gemeenschap op geen enkele manier. Het was niet mijn bedoeling om propaganda te maken. Ik veroordeel aanhangers van de lhbt-beweging”, zei Vasiliev daarin.

Naar Anastasia Ivleeva, die inmiddels net als vrijwel alle andere aanwezigen een excuusvideo heeft geplaatst, is volgens staatspersbureau TASS een onderzoek geopend naar belastingontduiking. Ze kan mogelijk vijf jaar celstraf krijgen. Daarnaast is er een collectieve rechtszaak tegen haar gestart, er wordt 1 miljard roebel (zo’n 10 miljoen euro) geëist vanwege „emotionele schade”. Voor het Kremlin is het feest mogelijk aanleiding om Ivleeva, die zich na de invasie van Oekraïne uitsprak tegen de oorlog, aan te pakken. Haar anti-oorlogsvideo’s op Instagram waren volgens website Meduza deze week al verwijderd.


Lees ook
Lhbti’ers proberen Rusland te ontvluchten – nu het nog kan

<strong>Een protest van lhbti-activisten</strong> in Moskou in 2020. Nu een Russische rechter de ‘internationale lhbti-beweging’ extremistisch heeft verklaard, wordt gevreesd voor nog verdere repressie. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/kremlin-opent-jacht-op-russische-jetset-na-ac280c298naaktfeestac280c299-in-nachtclub-moskou.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=